All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

10 Byggnader måste du besöka innan du dör

Nu är det förhoppningsvis en lång tid för en del av oss att gå ner i jorden, och vi har gott vi vill göra långt innan det.

Det har blivit alltmer populärt att sätta upp "skoplistor" - en lista över saker du vill göra innan du dör. Hoppa i fallskärm, äta gräshoppor, simma i Medelhavet, etc.

Här visar vi dig våra topp 10 byggnader som vi kommer att besöka innan vi försvinner helt.

Alla bilder är tagna från Getty Images.

1. Burj Khalifa, Dubai

Världens högsta byggnad härrör 829, 8 meter över marken och är uppkallad efter presidenten i Förenade Arabemiraten. Det ligger bredvid världens största köpcentrum och världens största fontän.

2. St. Basils katedral, Moskva

Den färgglada katedralen är den mest besökta turistattraktionen i Moskva och överraskande klar 1560. Så det inte är designad av Walt Disney, utan snarare relativt okända arkitekten Postnik Yakolev. Katedralen står på Röda torget precis utanför portarna i Kreml, Rysslands huvudstad.

Läs också: 14 saker som alla upplever på IKEA

3. Empire State Building, New York

Denna lista skulle aldrig vara komplett utan New York Citys mest kända byggnad. Tornet var en gång världens högsta och byggdes på 1930-talet i en känd art deco-stil.

4. Colosseum, Rom

amfiteatern i Rom betraktas som en av de mest kända och imponerande strukturer byggs någonsin, särskilt eftersom det kan rymma 50.000 skulle romarna och avslutades år 80 e.Kr. .. Förmodligen såg du en bild av Colosseum när du var barn och kommer att kunna känna igen det flera kilometer bort.

5. Sydney Opera House

Även om Australien är hemskt långt borta, drömmer många människor om att se det ikoniska operahuset i landets huvudstad. Ritad av danska Jørn Utzon, blev operaen klar 1973 med två scener och en restaurang.

6. Burj Al Arab Hotel, Dubai

En journalist sa en gång att Burj Al Arab är "det enda 9-stjärniga hotellet i världen!" Byggnaden är formad som en segel och raser 210 meter över marken. Hotellet står på en konstgjord ö och det enda sättet att komma dit är via en privat bro. Endast receptionen är värt en resa!

7. Taj Mahal, Indien

Det är en vanlig missuppfattning att tro att Taj Mahal är en plats; Det är faktiskt byggt som en grav av Mughal Shah Jahans fru som dog när hon födde parets 14: e barn. Byggnaden startades 1632 och slutfördes 1648 och är en av de mest populära turistattraktionerna i Indien.

8. Pantheon, Rom

Du vet inte hur liten du faktiskt är innan du har stått vid Pantheons ytterdörr. Byggnaden är över 2000 år gammal och är fortfarande en inspiration för arkitekter runt om i världen. Kanske eftersom taket är världens största orörda betongkupol.Ingen är helt säker på vem som började Pantheon, men vi vet att den var färdig av den romerska kejsaren Hadrian.

Läs också: 10 fynd under 400 kr

9. Eiffeltornet, Paris

Från vi är små vet vi att Eiffeltornet ligger i Paris, Frankrike. Kanske inte så många människor vet att konstruktionen är uppkallad efter hans arkitekt, Alexandre Gustave Eiffel. Tornet slutfördes 1889, och idag har det över 5, 5 miljoner besök varje år.

10. Pyramiden i Giza

Man måste besöka minst en av världens sju underverk, och kanske är den äldsta och största pyramiden i Egypten ett bra val. Arkeologerna antar att pyramiden byggdes som en begravningskammare av Farao Khufu, och var troligen avslutad år 2580 f.Kr.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära