All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

10 Markise Advice

1. Var noga med att utforska huset.

Den första och kanske viktigaste frågan är om markisen kan monteras på din husvägg eller i takfoten. Hur hög ska markisen sitta och är det möjligt att öppna fönster och portar efter att markisen har monterats? Hur bred ska det ligga ovanför fönstret och dörren för att ge tillräckligt skydd mot sol och regn? Vissa markiseringsföretag erbjuder gratis hembesök för att kontrollera att det är möjligt att montera markiser på ditt hus. De kan också ta rätt mål och visa dig prov på olika dukar.

2. Välj den bästa leverantören

Val av markislösningar blir lättare om butiken har en utställning som visar olika tyger, konstruktioner, tak, motorer och kontrollmöjligheter.

Norges solskyddsmedel kan ge dig solid information om olika leverantörer och var i landet, beroende på var du bor, där du kan få demonstrerat de mest eftertraktade produkterna.

3 Target Correct

När ett markiseringsföretag talar om mål menar de alltid hela markisen inklusive strukturen, vilket är därför bredare än duken. Om du tänker med ditt mål är det bredden som duken kan ha, du kan riskera att bli för tunn.

Läs också:

Välj rätt markis

Markisen ger en skuggig skugga på solvärmdagarna och förhindrar glansen från att skina genom fönstren. Du behöver inte få solen i dina ögon ...

4. Välj fast montering

Alla markiseringsföretag monterar markiser. Om isen senare faller eller fungerar inte korrekt har du en garanti för arbete. Om du gör montering själv har du ingen garanti. Alla elektriska installationer måste utföras av en elektriker.

5. Tänk på konstruktionen

Markiser som säljs i Norge måste hantera stora temperaturförändringar, sur luft, hårda vindar och mycket fukt. Den genomsnittliga livslängden är upp till 15 år. Åsikterna är uppdelade på vad som är bäst av aluminium eller stål i själva byggnaden eller hur höga antalet terrasser det borde vara. Generellt rekommenderas det för terrassmarkiser som är bredare än 5, 5 meter, tre skedar. Vid åtta meter breda rekommenderas fyra skedar. Motoriserade markiser måste vara CE-märkta.

6. Sätta på en robust duk

Duken är markens svaga punkt och det första som ska bytas ut. Detta beror främst på luftföroreningar. En solid fältbit är vävd i 100 procent akryl, som är den mest UV-starka och färgrika fibern på marknaden. Mattan bör också impregneras med vatten och gnidas. Lätta dukar ser mer smutsiga ut än mörka. Särskilt utsatt är kappan som passar längst och verkar mest. Det är därför avtagbart så att det kan hållas inomhus på vintern och ersättas. Ny tyg kostar från ca. 300 kronor per kvadratmeter.

Läs också:

Hur man bygger ett lekhus för barnen

Vill du gå till din hantverkare OCH skapa underbara upplevelser för barnen på en och samma gång?Bygg ett litet lekhus i trädgården!

7. Tänk på skydd

För att skydda markisen mot smutsigt regn, regn och snö kan fönsterluckor monteras med en kassett och större markiser kan förses med takplåt eller aluminium. Aluminium är betydligt dyrare, men då behöver man inte rosta.

8. Välj rätt motor och automation

Det finns knappast något sätt att svänga ut och hand i hand med ett stort terrassmärke. Det finns tre beprövade motorsystem på marknaden och flera olika typer av finautomatik som kan anslutas. Motorn är dold inuti markisen. Den enklaste kontrollen är en strömbrytare placerad inomhus på väggen, med en knapp för ut och inrullning. Om du inte vill använda kablar kan du istället välja en trådlös vägg eller fjärrkontroll. Om du vill att markisen alltid rullas ut när solen skiner, kan du komplettera solsystemet, det vill säga en sensor som styr motorn som rullar in och ut markisen när solen dyker upp. Solensorerna kombineras ofta med vindrutetorkare.

9. Starkt vindskydd

Med vindskydd kan du även resa bort utan att oroa dig för att markisen kommer att flyga sin väg. En sensor anger när vinden når lite styrka och startar sedan motorn som rullar markisen. Om du är orolig för en plötslig vindruta som kan skada markisen, kan du välja en lösning med stöd som tillbehör. Terrasserna kan ofta tåla lite vind om du inte rullar ut det mer än absolut nödvändigt.

Läs också:

Rengöring av silikonfogar

Silikonfogar blir snabba och smutsiga och kan vara svåra att rengöra. Men med dessa tips får du vita vittor igen.

10. Se till att rengöra

Med hjälp av en borste och lite varmt vatten med tvål kan du tvätta markisen manuellt. Den yttre halvmätaren med tyg och kappan ska tvättas en gång per år för att förhindra skador. När det är smutsigt är det mycket svårare att bli av med.

ADVERT

Mest populära