All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

1 Av 4 har aldrig kontrolleras det elektriska systemet

En av fyra norrmän har aldrig fått en elektriker kontrollera elsystemet i hemmet. Detta trots att ett antal bränder bara beror på bristen i elindustrin, rapporterar Newswire.

Eget ansvar

Det finns också många som inte är medvetna om att de är ansvariga för inspektionen av elverket. Detta visar en ny undersökning av TNS Gallup för If Damage Insurance i samband med brandskydd.

Ansvaret för det elektriska systemet vilar på fastighetsägaren, men även bostäder med , dvs den som hyr är ansvarig för att kontrollera att det är i sin ordning, och att rapportera om det finns några problem .

- Myndigheterna har inte tillräckligt informerat om att det finns husägare ansvariga för elverket, säger Dagfinn Kalheim, VD för Norsk Brandskyddssamverkan till Newswire.

Checklista:

Kontakta en elektriker om du upplever ett eller flera av följande:

 • säkringar ofta
 • Blinkande eller flimrande ljus
 • Any antydan till att det luktar bränt
 • Kontakter är bruna / dimma - särskilt runt luckorna
 • Var extra observant efter det att det har varit åskväder.

  Det finns lokala elinspektioner, men de är bara skyldiga att kontrollera fem procent av online-kunder per år. I genomsnitt innebär det att kontrollen av elinstallationer endast sker var 20: e år i lokal elektrisk övervakning.

  - Det är alldeles för litet och för sällsynt, speciellt när vi vet att det är fel i nästan hälften av nya elektriska växter. Hög takt i byggbranschen har lett till uppslamning och att människor fixar för mycket själva, säger Kalheim.

  varnar: norrmän leksaker elektriker

  Information Problem

  Jostein Ween Dig Direktoratet för Samfunnssikerhet och Emergency Planning (DSB) medgav att DinSide att de lokala elektriska handledare kan ha fått ett informationsproblem.

  - Vanligtvis skickar de information tillsammans med krafträkningen. Min erfarenhet är att vi får ett tydligt budskap om detta, flera gånger om året.

  Det finns emellertid fler och fler personer som inte längre tar emot räkningarna i posten, men får istället e-fakturor utan relevant information från kraftverket.

  - Den utmaning vi har nu är att vi drunknar lite i media / reklambilden. Vi arbetar för att bli bättre på det här, säger Grav.

  Läs: Detta borde du gå till proffs!

  Vad kan du göra?

  Det viktigaste, vare sig du är husägare eller hyr ett hem, är att se till att elsystemet är i gott skick. Du måste kontakta en professionell för detta, antingen den lokala elektrikeren eller en auktoriserad elektriker.

  Enligt Grav är det tyvärr inte möjligt att ge ett konkret svar på hur ofta man bör kontrollera anläggningen.De har tidigare antytt om vart tionde år, men de har nu förbisetts att rekommendera regelbundna kontroller, till ett så kallat "riskbaserat styrsystem."

  - Det måste bedömas av hur gammal växten är och vilket tillstånd det är i, liksom slitage.

  Som ett exempel på anläggningar som bör kontrolleras ofta, nämner han hyrahus med omfattande tillstånd. Men fritidshus som används bara några veckor om året är inte så benägna att ha på sig.

  Har du en fuktig fälla i källaren?

  Svag punkt

  Fel kan naturligtvis förekomma på ett antal platser, men det finns några svaga punkter som du borde vara medvetna om.

  - Skyddskåpet är en sådan plats, speciellt om det finns skruvar. Ett vanligt misstag är att du har glömt att skruva skruvarna, som lossnar med tiden.

  Denna existerar glatt i anläggningar installerade före 1990. De nya skåp brytare behöver inget underhåll på samma sätt, och de är också anses säkrare än bultfäst skåp, delvis därför att de är mer känsliga och ansluter lätt än skruvsäkringar.

  Användning av halogenlampor , till exempel i downlights eller spotlights, är också utan risk. Dessa blir ofta heta och kan bli heta. - Det händer också att fel lampa är installerad. Det finns båda lampor som utstrålar värmen ner och de som strålar ut. Att välja fel lampa kan orsaka brand.

  En annan svag punkt är övergången mellan värmekablar och kraftledningar för uppvärmningskablar av äldre år. - I denna övergång har det funnits fall av brandtillägg. Detta borde inte vara ett problem med nya värmekablar, men det är fortfarande i äldre installationer.

  Bytesanläggning

  En sak är att kontrollera anläggningen, men hur ofta ska du ersätta den?

  - Vanligtvis uppgraderas elinstallationer ganska regelbundet i samband med renovering etc. De flesta har någon förändring i växten var femte till tionde året. När elektrikeren är i huset gör han en uppgradering av det som återuppbyggs.

  Han kommer också att mäta att det inte finns någon jordfel i systemet, att det inte finns några skador på säkringsdosan, och han kommer också att ge råd om situationen vid anläggningen och råd om saker som behöver åtgärdas.

  Finns det ett engagerande förhållande kommer han att kontakta den lokala elmyndigheten.

  varnar billigt verktyg

  Norge och Albanien har svaga elektriska system

  Försäkringsbolaget If är närvarande i flera nordiska länder, och att rapportera om flera stora bostadsområden bränder i Norge än i Sverige och Finland. Att det brinner oftare och att bränderna orsakar stora skador i Norge än i övriga Skandinavien, säger Annar Krogstad, chef för krav på eld på If, har tre huvudorsaker:

  - Norska hem är i en unik position. Fastigheterna är stora, dyra och har mycket dyr utrustning. Dessutom är andelen trähus större bland oss ​​än i andra länder, säger Krogstad i ett pressmeddelande.

  Han påpekar att Norge, tillsammans med Albanien, har en annan typ av kraftverk än andra europeiska länder.

  - Det ger oss mindre skydd mot jordfel och därmed ökad risk för brand, och är en anledning till varför det brinner mer med oss ​​än i de övriga nordiska länderna.

  Dessutom har vi flera elektriska apparater, vilket ger extra belastning till elsystemet. Om du bor i ett äldre hus är det upp till en helt annan strömförbrukning än vad vi idag har.

  - Detta leder till ytterligare belastning på elsystemet. Dessutom finns det många äldre bostäder med gammal utrustning som behöver en riktig uppgradering, säger Aarnes.

  Källa: DSB, DinSide, Newswire

  ADVERT

  Mest populära