All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

1 Av 4 stugor utan rökdetektorer

- Det betyder i praktiken att så många som en av fyra stugor kan vara helt utan brandvarning. Det är skrämmande att tänka på när det nu närmar sig påsk, och hytterna är fyllda av människor som kommer att leva och sova under vissa tuffa förhållanden ", säger Anne Stine Mollestad, Vesta Insurance, VD i ett pressmeddelande.

I Norge krävs det minst en fungerande rökdetektor per bostad. Detta gäller även fritidshus.

Detta måste monteras i taket, minst 50 cm från närmaste vägg. Batteriet byts ungefär en gång per år, och du testar rökdetektorn varje gång du anländer till stugan.

Försäkring

Förutom risken för allvarliga personskador och egendom är det också värt att acceptera att du inte är försiktig om rökdetektorn inte fungerar. Förbudet mot rökdetektorer gäller även för stugor, inte bara hem, och du kommer att kunna minska eller förlora ersättning om olyckan är ute.

Och det är det, kanske oftare än man tror. Under de senaste tio åren har 18 personer dött i stugbränder. Årligen rapporteras mer än 100 bränder i stugor och fritidshus, och en svindlande 200 miljoner kronor går upp i rök varje år. Några av detta kan sparas av rättvisa.

18 personer har dött i stugabränder de senaste tio åren. Brandkåren utökar årligen till över 100 bränder i stugor och fritidshus. Värden på cirka 200 miljoner kronor går förlorade varje år. Vedeldning, levande ljus och fel på elektriska installationer är typiska brandskador.

Brandsläckning

Det faktum att hytter är placerade på avstånd för att göra arbetet svårare för brandtjänsten. Ändå hindrar 10 procent av norska stugaägare inte korrekt avstängningsutrustning i stugan.

Rökdetektorer får dig från runt 100-arket. Du kanske vill ha mer än en begärd, ett antal försäkringsbolag ger rabatter om du har minst två installerade. Nya batterier kan du få från ditt försäkringsbolag en gång per år? Om inte, hämtar du det också till billiga pengar från till exempel Clas Ohlson. Vi rekommenderar litiumbatterier med en livslängd på upp till 10 år.

Läs mer om försäkring vid DinSide:
  1. Inga fler bonustap
  2. aldrig lägga undan bilnycklarna
  3. få ersättas sjukdagar
  4. - Hur försiktig ska jag leta efter värdesaker i Europa?
  5. - Jag trodde inte att det hände i Norge
  6. - Lås cykeln inuti!

ADVERT

Mest populära