All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hälsa

1 Miljoner äldre: var bor de bor?

- Det är klart att jag är knuten till mitt hus efter att ha bott här i 18 år. Men jag är en realist. Det här är inte ett hem, det är lätt att bli gammal, säger Marit Aschehoug (63).

Advokatbladets redaktör äger en liten gård på Vinterbro i Akershus. För många är detta drömhus: en 150 år gammal schweizisk hus med fruktträdgård och gårds, omgiven av lador, magasin och tvättstugan. Tydligen perfekt idyll. Men om du är dålig mot benet, som Aschehoug har varit det senaste halvåret, är bilden mer nyanserad.

- Förra våren blev jag beroende av kryckor och ibland rullstolar, efter en bruten fotled och en höftoperation. När du bor i ett gammalt hus med begränsad möjlighet till anpassningar, sägs det vara en utmaning, säger Aschehoug.

Den åldrande

Enligt Statistik Norge, antalet norrmän över 67 år fördubblats inom 50 år, från nuvarande 12 procent av befolkningen till 21 procent fram till år 2060. Redan år 2030 kommer det att finnas 1 miljon människor över 67 års ålder. Mycket tyder på att majoriteten av dessa i princip kan stanna länge hemma. De flesta äldre i framtiden vill också bo hemma, förutsatt att boende anpassas till eventuell bräcklighet.

En studie från folkhälsoinstitut visar att två av tre av dagens 75-åringar anser att deras hälsa som god, och att en av tre är friska tills strax innan de dör. Norska Social Research (NOVA) tror morgondagens pensionärer kommer att vara i motsvarande god form, och förutspår en resursstark äldre våg av god hälsa, god ekonomi och hög utbildning.

tog inga chanser

Det är lätt att se de kritiska punkterna i Marit Aschehougs bostad. Huset har två våningar och en källare med egen ingång runt huset hörnet. Både huvud- och köksporten har höga trappor, och det finns trösklar mellan alla rum. På bottenvåningen finns en hall, ett kök, ett vardagsrum och en matplats som idag utgör Aschehougs hem. Vägen till badrummet och sovrummet går upp en brant trappa, utan möjlighet att montera en trapphiss.

- Mina döttrar gjort vissa justeringar för att jag skulle få mig runt huset på kryckor, som att montera handtaget på trappan och dusch. Det gick bra för att jag var stark i mina armar. Jag hade tränat mig före höftoperationen, förklarar Aschehoug.

Hon tog också upp säng och toalett, upprätta krycka innehavare hela huset, och monterade uttag i armhøyde. Fåtöljen ersattes med en mer funktionell variant och hon placerat en pall i duschen till befrielse.

- För mig fungerade det bra, men jag tog inga chanser eftersom jag bor ensam. Jag hade alltid mobiltelefonen tillgänglig i en resväska runt min nacke, om jag var tvungen att falla. Och mina döttrar insisterade på att ta bort allt fyllmedel.Det var uppenbarligen en bra idé. Nu har jag två skräddarsydda mattor - en i vardagsrummet och en framför sängen. Jag måste bara ha det, säger Aschehoug.

För få bostäder

Aschehoug har tur, som arbetade bra ensam under kryckor och rullstolar. Hennes hem är ett exempel på den stackars tillgänglighet som kännetecknar norska hem. Enligt forskaren Ivar Brevik vid Norska Institutet för stads- och regionalforskning (NIBR) var endast sju procent av det norska bostadsbeståndet tillgängligt för alla människor senast befolkning och bostadsantal. Det handlar om cirka 160 000 hem.

- Det finns stora brister i extern tillgänglighet, nödvändiga rum på en nivå och full tillgänglighet, i den meningen att dessa rum också är rullstolsanpassade, säger Brevik. Han säger att endast en tredjedel av befolkningen har hela hemmet i byggnadens första våning. Två av de tre måste ha ett eller flera våningar upp till att använda alla rum. Detta kan orsaka allvarliga konsekvenser om gånggången misslyckas - inte minst för äldre personer med bräcklig benbyggnad.

- Tillgång till och inuti hemmet är en fördel när det gäller minskad fotgänglighet och bräcklighet. Ibland är det omöjligt att fortsätta att bo hemma och förhindra att flytta till en institution, påpekar Brevik.

Här är NIBR-forskaren i en av dagens största bostadspolitiska utmaningar: Hur ska norska bostadsbestånd anpassas till den kommande vågbyten?

Anpassning är god ekonomi

Sådana siffror gör det klart att det är en bra ekonomi att bygga mer anpassade bostäder. För även om framtida äldre har god hälsa kan rädsla för doftrelaterade olyckor leda till att många flyttar till vårdhem utan att det behövs. Detta inkluderar kommun och regionalminister Liv Signe Navarsete. Hon säger i ett pressmeddelande att stora summor kan sparas på offentliga budgetar om fler bostäder är universellt utformade, vilket tyder på att ett vårdhem i Oslo kostar mer än 600 000 kronor om året att köra.

- Om vi ​​möter det ökande antalet äldre människor i samhället på ett värdefullt och socioekonomiskt sätt, måste vi se till att människor kan stanna hemma så länge de vill och kan klara det, säger Navarsete.

Forskare Ivar Brevik håller med om att välutrustade bostäder kan minska användningen av hjälp- och vårdservice både över tid och i skala.

- Befolkningens användning av kommunala vård- och vårdtjänster samt äldrebefolkningens användning av sjukvårdstjänster uppgick till 77 miljarder kronor 2006. Om användningen av dessa områden genom utveckling av lediga och lämpliga bostäder kan minskas med exempelvis 0,5 procent per år över 10 år, representerade den 38,5 miljarder år 2006. År 2010 skulle detta belopp vara betydligt högre, säger Brevik .

Mer boende på en nivå

Han uppmanar att investera dessa medel i tillgänglighetsåtgärder - både nybyggnation och anpassning av befintliga bostäder.Alpha och Omega är att hemmen är på en nivå.

- Chanserna att ha genomfört anpassningar för ökad tillgänglighet i hemmet är dubbelt så stora när nödvändiga rum i hemmet är på en nivå än när de inte är. Det är troligt att man har mer att vinna genom att öka tillgängligheten när de vitala rummen redan finns på en nivå, medan kostnaden för åtgärderna blir mindre, tror Brevik.

Många enfamiljshus idag är blocklägenheter i byggnader utan hiss. I hus med tre eller fyra våningar saknas ca. 90 procent hiss, detsamma gäller 36 procent av femvåningshus, enligt den senaste befolknings - och bostadsräkningen. Anledningen är att fram till 2008 var endast lyftblock och block med mer än fyra våningar och gemensam ingång till mer än 12 bostäder nödvändiga. Efterfrågan stramades 2008, med liftorder i alla nya byggnader med tre eller flera våningar.

Ivar Brevik anser att installation av hissar i block bör vara en nyckelpriorit när man beviljar hemmagjorda pengar.

- statliga myndigheter och bostadsbanken bör göra en noggrann aver hälften och bedömning av betydelsen av betydande bidrag för att installera hissar i delar av den befintliga byggnaden massan, med tanke på de stora socioekonomiska besparingar man kan uppnå på sätt, säger Brevik.

Fear "äldre ghetto"

För Marit Aschehoug lägenhet på en nivå med en hiss på önskelistan inom en snar framtid.

- Jag ska köpa en lägenhet medan jag fortfarande är ung nog att njuta av det. Det finns mycket underhåll på en gård och jag vill inte vara ansvarig för fem byggnader under de senaste 20 åren av mitt liv. Jag har redan outsourcat äppelskörd till vänlighet, snöproduktion och träbearbetning. Jag vill ha ett hem som är praktiskt och enkelt, med centralvärme, breda dörrar, stort badrum, vaktmästare och garage, säger Aschehoug.

Hon har märkt att mycket mer byggs i Akershus myntade med seniorer.

- Men sådana lägenheter är i allmänhet mycket dyra. Om du säljer ett ganska friliggande hus här, behöver du förmodligen låna upp lån, säger Aschehoug.

Ett slumpmässigt exempel på vad seniorlägenheter kan kosta tas från Bringebærlia bostadsbolag i Drøbak. Lägenheterna är 47 - 90 kvadratmeter, med universell design och 50-åringar. När de var klara under 2008, prislappen från $ 1.840.000 till US $ 3680 000. Garage ingår i priset, och expressbuss till Oslo slutade 300 meter bort.

Marit Aschehoug anser att det är positivt att ledande lägenheter byggs nära kollektivtrafiken. Samtidigt räddar hon vad hon kallar "äldre getto".

- Det kommer att bli en stillastående plats om befolkningens ålder inte varierar. Jag vill inte leva så här. Jag vill ha en naturlig levnadsmiljö med unga och gamla runt mig.

Otillräckligt bostadsrådgivning

Alternativet till ett nytt äldreboende är att anpassa en befintlig bostad. För att få professionellt och ekonomiskt stöd hänvisas till hemkommunen, som har bostadsrådgivare och bostadsfonder bara för sådana situationer.Hushållsmedel, som består av lån och bidrag, beviljas skönsmässigt, och i synnerhet kommer de att dra nytta av de minsta fonderna. Men det varierar vad du kan förvänta dig i varje kommun, enligt den federala ledaren Arne Lein från den norska handikappförbundet.

- Eftersom det finns flera organ som är inblandade i dessa frågor, kan användarna vara kasta bollar mellan olika budgetar att kommunerna inte kan se på ett mer holistiskt perspektiv, säger Lein.

Detta är bostäder rådgivare Svein H. Gjerstad Lindas kommun håller med. Han har utvecklat en tvär bostäder rådgivning modell där en sjukgymnast, en anläggningstekniker och en ekonom arbetar tillsammans för att hitta lösningar för den enskilde användaren. En viktig punkt i modellen är att användaren bara har en kontaktperson att relatera till.

- Vi kan inte säga att vi vill att äldre och handikappade ska leva hemma så länge som möjligt utan att underlätta det. Och det lönar sig - vi spenderar £ 40.000 på en anpassning vi servera den i sex veckor när människor inte behöver flytta till en institution. Jag tror att alla kommuner bör beställas för att erbjuda en ordentlig bostadsrådgivning - inte minst nu när brandvågen kommer, säger Gjerstad.

Thinking alternativt

Också folkpartiledaren Trine Skei Grande tror många kommuner bör organisera bättre än de gör i dag - och att de bör tänka om när det gäller vad som kan subventioneras.

- Jag är övertygad om att om kommunerna lätta för äldre att bo hemma längre, de sparar på detta i nästa omgång. Då tänker jag inte bara på fysiska anläggningar, men de måste också vara till hjälp med till exempel organisation av vårdgivare. Min 80-åriga mamma är upptagen i vardagen, men är väldigt trött på att klippa den stora gräsmattan. För henne får hjälp med gräsklippning att hon kan stanna längre, Skei Grande pekar ut på hus och bostäder.

ADVERT

Mest populära